7 juni 2013

Twee vrouwen, geschreven door Harry Mulisch.


Ik heb het boek ‘Twee vrouwen’ gekozen om te lezen. Het boek is geschreven door de nederlandse schrijver Harry Mulisch. Ik verwacht dat het een spannend boek is omdat ik al eerder een van zijn boeken (genaamd: ‘De aanslag’) gelezen heb. Na het lezen van het boek kan ik wel zeggen dat mijn verwachtingen degelijk zijn uitgekomen. Het was inderdaad weer een spannend boek net als zijn andere boek die ik al is heb gelezen. Je kan je erg goed verplaatsen in de situatie en het verhaallijn is gewoon pakkend. Verder vind ik ook dat zijn taalgebruik in zijn boeken goed is. Niet al te veel saaie, lange zinnen enz.

Harry Kurt Victor Mulisch (Haarlem, 29 juli 1927 – Amsterdam, 30 oktober 2010) was een Nederlandse schrijver.
Mulisch, de zoon van een Oostenrijks-Hongaarse vader die collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog en een Duits-joodse moeder, groeide op tijdens de Tweede Wereldoorlog, die een sterke invloed op hem en zijn schrijverschap had. In 1947 verscheen zijn eerste verhaal (De kamer), in 1952 volgde zijn eerste roman: archibald strohalm. Vele andere werken volgden, waaronder Het stenen bruidsbed (1959), Twee vrouwen (1975), De aanslag (1982) en De ontdekking van de hemel (1992). Zijn laatste roman was Siegfried, verschenen in 2001. 'Magisch-mythisch' is een veelgebruikte aanduiding voor een groot deel van zijn oeuvre.
Mulisch, wiens als arrogant omschreven houding en steun aan het Cuba van Fidel Castro bij sommigen op kritiek konden rekenen, geldt als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse schrijvers. Hij wordt tot "De Grote Drie" van de naoorlogse Nederlandse literatuur gerekend, waartoe ook Willem Frederik Hermans en Gerard Reve behoren. Mulisch won een groot aantal literaire prijzen, waaronder de Prijs der Nederlandse Letteren en de P.C. Hooft-prijs, beide voor zijn gehele oeuvre. De ontdekking van de hemel werd in 2007 uitgeroepen tot het beste Nederlandstalige boek aller tijden. In oktober 2010 overleed de auteur op 83-jarige leeftijd aan kanker.
Harry Mulisch heeft veel boeken geschreven. Hier volgen een aantal van zijn bekendse werken:
- Archibald Strohalm (1951)
- Het stenen bruidsbed (1959)
- Twee vrouwen (1975)
- De aanslag (1982)
- De ontdekking van de hemel (1992)
- Siegfried (2000)

1. Ik kan geen verband afleiden uit de thema’s van het boek en de schrijfer zelf. Het thema is namelijk twee vrouwen die een relatie hebben met elkaar. Het zou kunnen zijn dat een van zijn vriendinnen lesbisch is, maar dat weet ik niet.

2. Ook zag ik geen verband tussen de hoofdpersoon en de schrijfer. Het verhaal had niets met Harry Mulisch zelf te maken.

Thematiek:
Een belangrijk thema in het boek is de lesbische relatie tussen Sylvia en Laura. Het blijkt een liefde met een dramatisch einde. Eerst is het een liefde die begint zonder enige verwachtingen. Het enige wat telt is wat de toekomst hen brengt, en dat ze nu graag bij elkaar willen zijn. De eerste verliefdheid, de romantiek, het avontuur, het leidt de aandacht af van wat er komen gaat. Laura wil Sylvia beter begrijpen maar Sylvia staat dat niet toe. Er ontstaan verwachtingen waar ze beiden niet aan kunnen voldoen. Hun liefde neemt een dramatische wending wanneer Sylvia toch probeert om Laura’s grootste wens te vervullen… Ze wordt zwanger. Niet van zomaar iemand, maar van Alfred, Laura’s ex-man.

Relaties in het algemeen zijn sowieso een belangrijk thema in het boek. De relatie tussen moeder en dochter word erin beschreven maar ook bijvoorbeeld de relatie tussen man en vrouw. Het boek gaat zoals je al weet over homoseksualiteit. Twee vrouwen die een relatie met elkaar hebben. Nu word dat nog wel geaccepteerd maar dat was vroeger wel anders.
In die tijd dat het boek werd geschreven werd homoseksualiteit niet als normaal gezien en daarom ook niet geaccepteerd. Toch screef Harry Mulisch er een boek, dat een ‘hit’ werd en verschillende prijzen won. 

Stijl

Het verhaal bevat niet veel moeilijke woorden en is wel te begrijpen. Harry Mulisch schrijft op een hele leuke manier, gevoelig, verfijnd maar toch ook weer mysterieus. Dat mysterieuze schrijfwijze is helemaal niet erg, want dat maakt het boek nou juist zo spannend. Verder word het boek verteld vanuit Laura’s perspectief, waardoor je het verhaal van haar kant ook beter zal begrijpen.

Fantasie & creativiteit

Ter verbetering zou ik wel wat meer actie erin gewild hebben. Het was vooral een dramatische en emotioneel verhaal. Ook had harry mulisch de relatie tussen Laura en haar ex-man beter kunnen beschrijven want dat was wel een beetje vaag. Maar voor de rest was het wel een leuk boek.

‘Ik wil zo graag een kind, maar het is onmogelijk!’. ‘Komop Laura, als je een kind wilt dan krijg je dat toch’. Dat was het laatste gesprek tussen Laura en Sylvia waarna Sylvia het huis verliet en dagenlang niets van zich liet horen. Toen keerde ze oppeens terug. Tot Laura’s verbazing keerde Sylvia zwanger terug. Helemaal verbaasd maar toch ook weer blij omhelsde ze elkaar en gingen ze naar binnen. Wat Laura nog niet wist is dat Sylvia zwanger was van haar ex-man. Sylvia flirtte een tijdje met hem en zelf wist hij ook niet dat ze het allemaal hiervoor deed. Toen hij daar achter kwam, werd hij zo woedend dat hij Sylvia wel kon vermoorden. De volgende dag word er aan de deur gebeld, wanneer Laura open doet ziet ze haar ex-man Alfred op de stoep. Zonder wat te zeggen duwt hij zijn weg naar binnen en treft Sylvia in de woonkamer. Ondertussen is Laura de keuken in gehold om een mes te pakken. Een hoop geschreeuw en gescheld volgde en uiteindelijk trok hij een pistool. Op het moment dat hij de trekker probeerde over te halen, werd hij onverwachts in zijn rug gestoken door Laura en viel hij neer. Sylvia en Laura die beide helemaal in schok waren keken elkaar aan en wisten niet meer wat te zeggen. Laura was nu een moordenaar en de politie kon haar altijd nog oppakken. Na dit incident kregen Laura en Sylvia hevige ruzies en gesprekken. Sylvia besloot uiteindelijk het huis te verlaten nadat ze het kind voor Laura ter wereld had gebracht. Ook zei ze dat ze de moord op haar ex-man geheim zou houden. Sylvia vertrekt en Laura blijft eenzaam met een kind achter.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten