4 mei 2013

Verlichting


Krinke Kesmes, een vroege imaginair reisverhaal
1.De imaginaire reisverslagen stonden in dienst van de verlichting omdat Imaginaire reisverslagen van de Verlichting en de mensen nu over andere dingen dachten dan alleen hun religie. Er kwamen allemaal nieuwe gedachten en ideeën naar boven.
2.Ik denk dat verlichte schrijvers kozen voor een onbewoond eiland (om daar een nieuwe bestaan op te laten bouwen) omdat het apart is en zulke verhalen nooit werden geschreven. Ook denk ik dat er een bepaalde ‘bericht‘ in het soort verhaal zit die op de lezers moet overkomen. Bijvoorbeeld dat je niet altijd afhankelijk van andere mensen hoeft te zijn om te overleven. Er kwamen nieuwe soorten verhalen en het speelde zich niet meer alleen af in een dorp of een stad.
3.In die tijd kon je ook blij en vrij zijn in je eentje en niet per se met iemand in gezelschap. Dus dat
je best alleen kunt overleven.

Moderne columnisten: Weyerman en Van Effen
1. Een spectator is een schrijfstijl die was bedacht in de 18e eeuw. Het was de bekendste schrijfstijl van Nederland in die tijd.
2. Met de titel ‘Den ontleeder der gebreken’ bedoelt Weyerman dat er iets ontbreekt. Het kan van alles zijn.
3.Beste mr. Jabob,
Ik ben al die uitbuiting zat! ik ben het zat om veel te weinig salaris voor mijn moeizame werk te ontvangen. Het is genoeg geweest. En alsof dat niet genoeg was, zijn de milieu omstandigheden ook niet al te best.
U zou er wat aan kunnen doen door mijn salaris te verhogen en is flink aan de bak te gaan met al het troep dat op straat ligt.

groeten, Navalpreet Singh.



Pulp Fiction: het suces van populaire proza
1.Normale mensen speelde vooral de hoofdrol in populair proza. Hun gewone leventjes werden daarin beschreven.
2. De mensen in die tijd hadden niet erg veel geld, en konden spullen dus niet per vracht laten komen. Ze moesten dus erg ver reizen om spullen te halen.
3.Nee, niet echt. Ze waren geld aan het verzamelen. In dit soort romans werden weinig dingen verteld over religie.



Sara Burgerhart: roman in brieven
1.In de briefroman draait het vooral om de gedachten van de personages. Maar ook om de gevoelens en de psychologie.
2.
Omdat brieven persoonlijk zijn en je er van alles in kunt vertellen. Het heeft niet een bepaalt doel of genre. Brieven zijn voor personen maakt niet uit voor wie of wat.
3.
Ze had goed moeten nadenken voordat ze deze afspraak maakte. Dan had ze geweten dat ze niet meer op tijd terug zou zijn.


Rhijnvis Feith experimenteert met gevoelens
1.Omdat de normen en waarden in een roman niet altijd goed zijn. Soms gaat het bij een roman net iets te ver.
2.Door meer gevoelens en psychologie toe te voegen aan zijn verhalen.
3.Eduard is een beetje een macho. Dit gebeurt vaak in romans uit die tijd. Het ging vaak over helden bv. Ridders. Dit waren verhalen van voor de verlichting, dus de middeleeuwen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten