7 juni 2013

Twee vrouwen, geschreven door Harry Mulisch.


Ik heb het boek ‘Twee vrouwen’ gekozen om te lezen. Het boek is geschreven door de nederlandse schrijver Harry Mulisch. Ik verwacht dat het een spannend boek is omdat ik al eerder een van zijn boeken (genaamd: ‘De aanslag’) gelezen heb. Na het lezen van het boek kan ik wel zeggen dat mijn verwachtingen degelijk zijn uitgekomen. Het was inderdaad weer een spannend boek net als zijn andere boek die ik al is heb gelezen. Je kan je erg goed verplaatsen in de situatie en het verhaallijn is gewoon pakkend. Verder vind ik ook dat zijn taalgebruik in zijn boeken goed is. Niet al te veel saaie, lange zinnen enz.

Harry Kurt Victor Mulisch (Haarlem, 29 juli 1927 – Amsterdam, 30 oktober 2010) was een Nederlandse schrijver.
Mulisch, de zoon van een Oostenrijks-Hongaarse vader die collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog en een Duits-joodse moeder, groeide op tijdens de Tweede Wereldoorlog, die een sterke invloed op hem en zijn schrijverschap had. In 1947 verscheen zijn eerste verhaal (De kamer), in 1952 volgde zijn eerste roman: archibald strohalm. Vele andere werken volgden, waaronder Het stenen bruidsbed (1959), Twee vrouwen (1975), De aanslag (1982) en De ontdekking van de hemel (1992). Zijn laatste roman was Siegfried, verschenen in 2001. 'Magisch-mythisch' is een veelgebruikte aanduiding voor een groot deel van zijn oeuvre.
Mulisch, wiens als arrogant omschreven houding en steun aan het Cuba van Fidel Castro bij sommigen op kritiek konden rekenen, geldt als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse schrijvers. Hij wordt tot "De Grote Drie" van de naoorlogse Nederlandse literatuur gerekend, waartoe ook Willem Frederik Hermans en Gerard Reve behoren. Mulisch won een groot aantal literaire prijzen, waaronder de Prijs der Nederlandse Letteren en de P.C. Hooft-prijs, beide voor zijn gehele oeuvre. De ontdekking van de hemel werd in 2007 uitgeroepen tot het beste Nederlandstalige boek aller tijden. In oktober 2010 overleed de auteur op 83-jarige leeftijd aan kanker.
Harry Mulisch heeft veel boeken geschreven. Hier volgen een aantal van zijn bekendse werken:
- Archibald Strohalm (1951)
- Het stenen bruidsbed (1959)
- Twee vrouwen (1975)
- De aanslag (1982)
- De ontdekking van de hemel (1992)
- Siegfried (2000)

1. Ik kan geen verband afleiden uit de thema’s van het boek en de schrijfer zelf. Het thema is namelijk twee vrouwen die een relatie hebben met elkaar. Het zou kunnen zijn dat een van zijn vriendinnen lesbisch is, maar dat weet ik niet.

2. Ook zag ik geen verband tussen de hoofdpersoon en de schrijfer. Het verhaal had niets met Harry Mulisch zelf te maken.

Thematiek:
Een belangrijk thema in het boek is de lesbische relatie tussen Sylvia en Laura. Het blijkt een liefde met een dramatisch einde. Eerst is het een liefde die begint zonder enige verwachtingen. Het enige wat telt is wat de toekomst hen brengt, en dat ze nu graag bij elkaar willen zijn. De eerste verliefdheid, de romantiek, het avontuur, het leidt de aandacht af van wat er komen gaat. Laura wil Sylvia beter begrijpen maar Sylvia staat dat niet toe. Er ontstaan verwachtingen waar ze beiden niet aan kunnen voldoen. Hun liefde neemt een dramatische wending wanneer Sylvia toch probeert om Laura’s grootste wens te vervullen… Ze wordt zwanger. Niet van zomaar iemand, maar van Alfred, Laura’s ex-man.

Relaties in het algemeen zijn sowieso een belangrijk thema in het boek. De relatie tussen moeder en dochter word erin beschreven maar ook bijvoorbeeld de relatie tussen man en vrouw. Het boek gaat zoals je al weet over homoseksualiteit. Twee vrouwen die een relatie met elkaar hebben. Nu word dat nog wel geaccepteerd maar dat was vroeger wel anders.
In die tijd dat het boek werd geschreven werd homoseksualiteit niet als normaal gezien en daarom ook niet geaccepteerd. Toch screef Harry Mulisch er een boek, dat een ‘hit’ werd en verschillende prijzen won. 

Stijl

Het verhaal bevat niet veel moeilijke woorden en is wel te begrijpen. Harry Mulisch schrijft op een hele leuke manier, gevoelig, verfijnd maar toch ook weer mysterieus. Dat mysterieuze schrijfwijze is helemaal niet erg, want dat maakt het boek nou juist zo spannend. Verder word het boek verteld vanuit Laura’s perspectief, waardoor je het verhaal van haar kant ook beter zal begrijpen.

Fantasie & creativiteit

Ter verbetering zou ik wel wat meer actie erin gewild hebben. Het was vooral een dramatische en emotioneel verhaal. Ook had harry mulisch de relatie tussen Laura en haar ex-man beter kunnen beschrijven want dat was wel een beetje vaag. Maar voor de rest was het wel een leuk boek.

‘Ik wil zo graag een kind, maar het is onmogelijk!’. ‘Komop Laura, als je een kind wilt dan krijg je dat toch’. Dat was het laatste gesprek tussen Laura en Sylvia waarna Sylvia het huis verliet en dagenlang niets van zich liet horen. Toen keerde ze oppeens terug. Tot Laura’s verbazing keerde Sylvia zwanger terug. Helemaal verbaasd maar toch ook weer blij omhelsde ze elkaar en gingen ze naar binnen. Wat Laura nog niet wist is dat Sylvia zwanger was van haar ex-man. Sylvia flirtte een tijdje met hem en zelf wist hij ook niet dat ze het allemaal hiervoor deed. Toen hij daar achter kwam, werd hij zo woedend dat hij Sylvia wel kon vermoorden. De volgende dag word er aan de deur gebeld, wanneer Laura open doet ziet ze haar ex-man Alfred op de stoep. Zonder wat te zeggen duwt hij zijn weg naar binnen en treft Sylvia in de woonkamer. Ondertussen is Laura de keuken in gehold om een mes te pakken. Een hoop geschreeuw en gescheld volgde en uiteindelijk trok hij een pistool. Op het moment dat hij de trekker probeerde over te halen, werd hij onverwachts in zijn rug gestoken door Laura en viel hij neer. Sylvia en Laura die beide helemaal in schok waren keken elkaar aan en wisten niet meer wat te zeggen. Laura was nu een moordenaar en de politie kon haar altijd nog oppakken. Na dit incident kregen Laura en Sylvia hevige ruzies en gesprekken. Sylvia besloot uiteindelijk het huis te verlaten nadat ze het kind voor Laura ter wereld had gebracht. Ook zei ze dat ze de moord op haar ex-man geheim zou houden. Sylvia vertrekt en Laura blijft eenzaam met een kind achter.  

4 mei 2013

Verlichting


Krinke Kesmes, een vroege imaginair reisverhaal
1.De imaginaire reisverslagen stonden in dienst van de verlichting omdat Imaginaire reisverslagen van de Verlichting en de mensen nu over andere dingen dachten dan alleen hun religie. Er kwamen allemaal nieuwe gedachten en ideeën naar boven.
2.Ik denk dat verlichte schrijvers kozen voor een onbewoond eiland (om daar een nieuwe bestaan op te laten bouwen) omdat het apart is en zulke verhalen nooit werden geschreven. Ook denk ik dat er een bepaalde ‘bericht‘ in het soort verhaal zit die op de lezers moet overkomen. Bijvoorbeeld dat je niet altijd afhankelijk van andere mensen hoeft te zijn om te overleven. Er kwamen nieuwe soorten verhalen en het speelde zich niet meer alleen af in een dorp of een stad.
3.In die tijd kon je ook blij en vrij zijn in je eentje en niet per se met iemand in gezelschap. Dus dat
je best alleen kunt overleven.

Moderne columnisten: Weyerman en Van Effen
1. Een spectator is een schrijfstijl die was bedacht in de 18e eeuw. Het was de bekendste schrijfstijl van Nederland in die tijd.
2. Met de titel ‘Den ontleeder der gebreken’ bedoelt Weyerman dat er iets ontbreekt. Het kan van alles zijn.
3.Beste mr. Jabob,
Ik ben al die uitbuiting zat! ik ben het zat om veel te weinig salaris voor mijn moeizame werk te ontvangen. Het is genoeg geweest. En alsof dat niet genoeg was, zijn de milieu omstandigheden ook niet al te best.
U zou er wat aan kunnen doen door mijn salaris te verhogen en is flink aan de bak te gaan met al het troep dat op straat ligt.

groeten, Navalpreet Singh.



Pulp Fiction: het suces van populaire proza
1.Normale mensen speelde vooral de hoofdrol in populair proza. Hun gewone leventjes werden daarin beschreven.
2. De mensen in die tijd hadden niet erg veel geld, en konden spullen dus niet per vracht laten komen. Ze moesten dus erg ver reizen om spullen te halen.
3.Nee, niet echt. Ze waren geld aan het verzamelen. In dit soort romans werden weinig dingen verteld over religie.



Sara Burgerhart: roman in brieven
1.In de briefroman draait het vooral om de gedachten van de personages. Maar ook om de gevoelens en de psychologie.
2.
Omdat brieven persoonlijk zijn en je er van alles in kunt vertellen. Het heeft niet een bepaalt doel of genre. Brieven zijn voor personen maakt niet uit voor wie of wat.
3.
Ze had goed moeten nadenken voordat ze deze afspraak maakte. Dan had ze geweten dat ze niet meer op tijd terug zou zijn.


Rhijnvis Feith experimenteert met gevoelens
1.Omdat de normen en waarden in een roman niet altijd goed zijn. Soms gaat het bij een roman net iets te ver.
2.Door meer gevoelens en psychologie toe te voegen aan zijn verhalen.
3.Eduard is een beetje een macho. Dit gebeurt vaak in romans uit die tijd. Het ging vaak over helden bv. Ridders. Dit waren verhalen van voor de verlichting, dus de middeleeuwen.  

23 maart 2013

Blauw water van Simone van der Vlugt.


hallo lezers,
Ik heb het boek ‘Blauw water’ gelezen. Het boek is een literaire thriller en is geschreven door Simone van der Vlugt. Ze is geboren op 15 december 1966 te Hoorn. Ik heb dit boek gekozen omdat ik veel heb gehoord van de schrijfster Simone van der Vlugt. Mijn vriend had me dit boek ook aangeraden om te gaan lezen, omdat hij hem al eerder gelezen had en er positief over was. Toen ik de de flaptekst op de achterkant van het boek las was ik helemaal verkocht en werd dit dus mijn definitieve boekkeuze. 

Waar gaat het boek over?
Het boek bestaat uit 2 verhaallijnen die aan het eind samen een geheel vormen.
Het boek gaat over een vrouw genaamd Lisa die samen met haar vijfjarige dochter Anouk in haar eigen huis gegijzeld word gehouden door de ontsnapte tbs’er Mick Kreuger. Dagenlang worden Lisa en haar dochter door hem gegijzeld en mishandeld. Lisa werd ook  verkracht door de gijzelaar. Op een dag belt een verdwaalde journaliste Senta aan bij Lisa. Als er niemand opendoet besluit ze om via een raam naar binnen te gluren en op dat moment ziet ze wat er aan de hand is. Onmiddelijk stapt ze haar auto in en probeert hulp te halen, opdat moment verongelukt ze en belland ze in het ziekenhuis. Dagen later na herstel gaat ze terug naar het huis. Ze belt aan en de gijzelaar doet open. Ze sloeg hem vervolgens neer met een life hammer die ze uit de auto had meegenomen. Dan hoort ze stemmen van beneden komen, ze doet de kelder open en bevrijd lisa en haar dochter Anouk.

Thema.
Het onderwerp van dit boek is ‘gijzeling’ en de thema hierbij is ‘de ontsnapping van een tbs’er.‘ Het verhaal zelf begint ook met de ontsnapping van de TBS-er Mick Kreuger. Zodra hij dood is is het verhaal ook afgelopen. Het thema van het boek is passend gekozen en spannend van begin tot aan het eind. Hieronder staan 2 fragmenten uit het boek die aansluiten bij het thema.

Fragment 1:
Op het laatste moment ziet ze de man pas. Lisa is bezig de was aan de droogmolen in de tuin te hangen als hij achter de fladderende lakens opduikt. Met een gil laat ze het laken, dat ze net wilde ophangen, in het gras vallen. De man kijkt zo angstaanjagend dat ze terugdeinst en tegen het tafeltje achter haar botst. De wasmand die erop staat valt eraf, gevolgd door het knijpermandje.
Blz 5.

Dit fragment past goed bij het thema. Het thema is namelijk de ontsnapping van de tbs-er en in dit fragment zie je hoe het verhaal begint na de ontsnapping.

Fragment 2:
Buiten adem van schrik leunt Lisa tegen de muur. Wat zal er vandaag op zijn programma staan? Zou ze gewoon weg kunnen lopen om iemand te bellen, of er met Anouk vandoor kunnen gaan? Nee, ze moet voorkomen dat ze zijn agressie opwekt. Haar huis ligt net iets te afgelegen om de gok te wagen. In haar eentje zou ze het wel hebben geprobeerd, maar niet met een ziek kind. Haar enige kans is iemand bellen. Haar mobiel ligt op het dressoir, ze hoeft alleen maar 112 in te toetsen.  Blz 37.

Dit fragment past ook goed bij de thema. In dit stukje is Lisa al een paar dagen gegijzeld en wilt ze graag ontsnappen.

Karakterbeschrijving van het belangrijkste personage uit het boek.
Het verhaal heeft twee verhaallijnen; de ene gaat over Lisa en de andere over Senta.
Het gaat meer om Lisa dan over Senta in het geheel. Lisa is tenslotte de hoofdpersoon.
Lisa is een karakter, je kent haar gevoelens en gedachten. Ze lijkt een onzekere vrouw. Ze had een vriend Menno, maar die was al getrouwd met een andere vrouw en had daar ook twee kinderen mee. Dat wist ze en ze vertrouwde erop dat Menno uiteindelijk wel bij haar zou komen, ze zal goedgelovig zijn, makkelijk te gebruiken. Met Menno heeft ze een dochtertje gekregen, Anouk. Ze woont op het platteland. Ik begrijp haar gedrag in het verhaal wel. Ze is een bezorgde moeder die probeert haar kind bescherming te bieden.
Ik zou hetzelfde gedaan hebben. Ik zou wel vrienden met haar kunnen zijn en ik denk dat de rest dat ook zou willen zijn want het is een zeer aardige vrouw die geen vlieg kwaad doet en meer om andere geeft dan zichzelf.

Taalgebruik.
De taal gebruik in het boek is niet al te moeilijk gemaakt en is daardoor ook leuk om te lezen. Heel af en toe kom je wel een enkel moeilijk woord voorbij. Hier volgt een kort citaat die laat zien hoe het taalgebruik er ongeveer uit ziet in het boek:
‘Als de man op haar afkomt, deinst ze terug en grijpt de deurposten vast, maar hij draait zich om naar het aanrecht.‘ Blz. 59

Stemming tijden het lezen van het boek.
Toen ik het boek las raakte ik er helemaal in verdiept. Het maakte me steeds nieuwsgieriger en ik wou ook weten wat er vervolgens in het verhaal zou gebeuren. De schrijver had het verhaal bovendien ook op een spannende wijze vertelt. Ik had wel het gevoel dat het verhaal goed zou aflopen, en dat gebeurde ook! Het is een boek vol spanning.

Boodschap uit het boek.
Helaas heb ik geen boodschap uit het boek kunnen te halen en weinig van het boek opgestoken, maar wel heb ik geleerd dat moed en vertrouwen belangrijk zijn om een hechte band met iemand te krijgen. Eerst wist ik niet eens wat een tbs’er was maar nu wel. Een tbs’er is een psychologisch persoon die is gestuurd naar een inrichting e.d. vanwege erge psychische misdaden(zoals het vermoorde van je vrouw, omdat ze vreemdgaat).

Vergelijking met twee andere gelezen boeken.
In de afgelopen 2 periodes heb ik de boeken, ‘De zelfmoordclub’ (door Arto Paasilinna) en ‘De Donkere Kamer van Damokles’ (door Willem Frederik Hermans) gelezen.
Deze 3 boeken verschillen enorm van elkaar. Zowel van verhaal als taalgebruik.
De zelfmoordclub is een vertaalde roman uit finland. Het verhaal was dus ook erg apart.
Maar het was wel een leuk boek, niet te lang en ook geen moeilijk taalgebruik. De Donkere Kamer van Damokles daarentegen is wel een lang boek en ook nog eens saai verteld vind ik. Het verhaal is integendeel wel spannend en meeslepend.
Zoals ik al zei verschillen de boeken wel van elkaar. Niet alleen de taalgebruik en het verhaal, maar ook de manier waarop ze vertelt/beschreven worden. het boek ‘Blauw water’ van Simone van der Vlugt vond ik toch wel het leukst van de drie om te lezen. Het was een spannend verhaal en maakte me erg nieuwsgierig over hoe het zou aflopen.
Een echte aanrader dus!

Twee vragen
Wat zou jij doen als je in de schoenen van Lisa stond?

Ben jij ook ooit eens in aanraking gekomen met een tbs’er of een crimineel?

1 februari 2013

Renaissance


Opdrachten: Schrijven voor een speciale gelegenheid.

1.De gelegenheidsgedichten waren een belangrijke genre in de zeventiende-eeuwse literatuur, omdat gelegenheidsgedichten belangstelling voor hun stad wekte. Het liet zien hoe belangrijk de stad was en wat er allemaal te beleven viel. Met hun gedichten lieten ze de mensen lezen over hoe mooi de stad was en welke gebeurtenissen er allemaal plaatsvonden.

2. a. De rol van de moeder in het gedicht Kinder-lyck is een zielige moeder die over het lijk van haar gestorven kind aait. Het kind is dood en inmiddels al in de hemel, van waaruit hij zijn moeder probeert te troosten en de verteller vertelt het alsof hij bij het moment aanwezig blijkt te zijn.
 b. De verteller probeert met dit gedicht een boodschap over te brengen dat je na je dood een goed leven in de hemel zal leiden en dat daar alles goed is als je in god gelooft.
 c. De betekenis van het titel spreekt nadat je het gelezen hebt eigenlijk voor zich. Het gaat over een kind en ‘lyck’, oftewel een ‘lijk’ dat erop duidt dat het kind dood gaat.

3. a. De indruk die ik kreeg bij het lezen van het gedicht van Bredero was dat Amsterdam een echte handelsstad was.
b. De indruk die ik kreeg bij het lezen van het gedicht van Vondel was dat Amsterdam vol zit met kakkers en deftige mensen.
c. Een overeenkomst tussen deze twee gedichten is bijvoorbeeld dat in beide gedichten Amsterdam is beschreven als een zeer bekwame en goede stad. Een opmerkelijk verschil is bijvoorbeeld dat het in het gedicht van Vondel over slechts een bepaalde persoon/gebeurtenis in Amsterdam gaat en in het gedicht van Bredero over Amsterdam zelf.
d. De fragment van Bredero vind ik een betere ‘reclame’ voor Amsterdam, omdat die vooral gaat over Amsterdam als geheel en niet  over een gebeurtenis die er ooit heeft plaatsgevonden.



Opdrachten: Joost van den Vondel, de prins der dichters.

1. Vondel stond in zijn eigen tijd al te boek als ‘de grootste schrijver’ , omdat hij de mensen graag over hun eigen stad wou laten lezen en horen.

2. Zoals in de tekst word beshreven; ‘Dat lukte Vondel echter maar matig, omdat zijn scherpe pen gewantrouwd werd’. Hij had dus geldproblemen omdat er mensen waren die zijn gedichten niet erg goed vonden en het ook niet waard vonden om het te kopen, waardoor hij maar weinig inkomsten had.

3. a. De gebeurtenis die in het gedicht ‘Het Stockske’ door Vondel werd beschreven is een soort oorlog waarin hij werd vermoord, omdat hij iets gedaan had dat strafbaar was. Hij werd ervan beschuldigd en daarop stond de doodstraf.
b. Vondel gebruikte deze techniek om andere te laten zien dat de stok alles voor hem betekend en behandelde de stok daarom ook erg zorgvuldig en ‘heilig’. Deze stok is overigens nu ook te vinden in het rijksmuseum te Amsterdam.
c. Met dit gedicht wou hij een boodschap geven dat de prins een landverrader was.
d. Zoals ik hierboven bij vraag 3B al heb beschreven, ja in het rijksmuseum te Amsterdam.



Handleiding voor de Tijdreiziger:

De Renaissance is een periode in de Europese cultuurgeschiedenis die volgde op de middeleeuwen. De renaissance begon als culturele beweging in Italie in de veertiende eeuwe en verspreidde zich in de volgende eeuwen over de rest van Europa.
De rennaisance was van 1500 tot 1700. Er is veel gebeurd in die periode. De mensen hadden genoeg van de middeleeuwen, gingen nieuwe dingen proberen en uitvinden. Er kwamen vormen van de verlichting naar voren en die werden dan ook getoond in kunstwerken. Niet langer stond God meer in het middenpunt centraal maar de Mens.
Ze introduceerde een nieuwe periode en gingen zo de gouden eeuw in.


Renaissance is een frans woord en het betekend ‘wedergeboorte’. Wedergeboorte staat voor een nieuw begin, herboren worden, herleving, vernieuwing etc. Het idee van wedergeboorte (van de schilderkunst) werd bedoeld dat poezie en de schilderkunst opnieuw geboren waren. In de daaropvolgende eeuwen zou het idee van wedergeboorte onder meer ook toegepast worden op architectuur, beeldhouwkunst en filosofie.

Het is niet eenvoudig om de wezenlijke kenmerken van de Renaissance te benoemen.
Vaak genoemde kenmerken zijn (1)het idealiseren van de klassieke oudheid, (2)het proces van secularisering, (3)de verheerlijking van het individu en (4)het realisme in de beeldende kunst.


(1) Een kenmerk hiervan was dat ze van de middeleeuwen naar klassieke oudheid gingen, en ze waren dus de middeleeuwen zat, ze wouden eindelijk wat anders. Er is tijdens de renaissance een nieuwe traditie ontstaan, en dat was om drie perioden onder te verdelen

(2) Nog een kenmerk was het individualisme. In de renaissance werd dit steeds maar belangrijker. Mannen deden wat ze moesten doen en vrouwen ook. De burgers kregen in de politiek ook steeds een grotere rol, en ze mochten zelfs bepalen hoe het er aan toe ging. Er ontstond een verering van het individu. 

(3) Secularisering is weer een ander kenmerk. De invloed van de renaissance deed zich vooral gelden waar het ging om denken en voelen van de elite. De intellectuele elite ontwikkelde een levensstijl en die onttrok zich aan het religieuze. Dit heet dus secularisering. De nieuwe sfeer werd zichtbaar gemaakt in de kunst. Het moraal was nu belangrijk. Op het gebied van smaak, stijl, fatsoen, decorum, opvoeding en onderwijs zie je wel dat het in de Renaissance echt is veranderd. 

(4) Realisme in de beeldende kunst was nog een kenmerk. Er kwam meer beeldende kunst en dit was op een objectieve manier opmerkelijk. Iedereen vond het geweldig, en het was hier dus ook een kenmerk van.

De mensen in die tijd zagen er altijd netjes en keurig uit, tenminste vooral de mensen die veel geld in hun bezit hadden. Het was een tijdperk van handelen en de economie bloeide daardoor op. Mensen begonnen pruiken, jurken, dure hoeden en zulke kleding te dragen.
Ze spraken vooral oud-Nederland in die tijd. Voor ons nu is het wel lastig om het te lezen of verstaan maar toch kun je er een paar elementen uithalen die je herkenbaar lijken. Hieronder volgt een voorbeeld van een gedicht waarin de taalgebruik naar voren komt:


Constantijntje, 't zalig kijntje, 
cherubijntje, van omhoog
d'ijdelheden hier beneden
uitlacht met een lodderoog.
Moeder, zeit hij, waarom schreit gij, 
waarom greit gij op mijn lijk?
Boven leef ik, boven zweef ik, 
engeltje van 't hemelrijk. 
En ik blink er, en ik drink er
'tgeen de schinker alles goeds
schenkt de zielen
die daar knielen
dertel van veel overvloeds. 
Leer dan reizen met gepeizen 
naar paleizen uit het slik
dezer werreld, ddie zo dwerrelt.
Eeuwig gaat voor ogenblik.
- Kinder-lyck; Vondel




Deze schilderij is een voorbeeld van beeldende kunst uit het Renaissance.
Ik heb de kenmerken van de renaissance hierboven behandeld en deze schilderij valt onder het kenmerk van het realisme in de beeldende kunst. Vanaf de renaissance werd van westerse kunst verwacht dat deze de werkelijkheid op een objectieve manier vormgaf en als zodanig herkenbaar was. De ruimte was niet langer onpeilbaar en orkenbaar, maar werd als geordend beschouwd, zichtbaar en meetbaar.

Als je goed de taalgebruik van de mensen in de Renaissance een beetje onder de knie wilt krijgen, dan is het een aanrader om de teksten en gedichten van Joost van den Vondel te gaan lezen. Er werden vooral gedichten geschreven dan teksten. Er werden ook veel kunstwerken gemaakt, die je als inspiratie kan gebruiken.
Renaissance was dus een tijd van verlichting, waar de mensen vooral veel nadachten over bepaalde verschijnselen.


Links van gebruikte bronnen:

http://www.literatuurgeschiedenis.nl/lg/goudeneeuw/literatuurgeschiedenis/index.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Renaissance